mei 2001 - De aftrap

De aftrap tot het mixen van de nieuwe cd

mei 2000- Mark Ritsema:

"Ja, de band bestaat nog. We hebben een nieuw album zo goed als klaar. Martin heeft zich echter teruggetrokken wegens vaderschap (zoon Levy is inmiddels geboren, bron: Mark R. dd. 27/7/2000) iedereen heeft het druk met van alles. Dus leiden we deze dagen een papieren bestaan. We vinden het niet goed om een album uit te brengen en er niets omheen te doen, dus blijft de CD voorlopig even op de plank liggen. De tevredenheid over het materiaal is echter zo groot dat hij heus wel uitkomt. We hebben in de loop der jaren geleerd hoe we de muziek in de studio moeten benaderen en het is met de huidige digitale opnametechnieken een stuk makkelijker dan vroeger. In het verleden probeerden we ook altijd te krampachtig, te spasmodisch ons live-geluid in de studio op te roepen. De kritiek die we bij Spasmodique altijd hoorden, was dat het ons niet lukte onze ziel op de platen te krijgen. Dat hebben we tegenwoordig veel beter onder controle. Ik vind die kritiek trouwens niet opgaan voor ons laatste studio-album HAVEN. Dat vind ik nog steeds een geslaagde plaat"

december 2000- Mark Ritsema:

,,We hebben al tijden plannen voor een nieuw album, werken er af en toe aan. Er ligt al het een en ander op de plank wat nog afgemixed moet worden in de (digitale) studio van Reinier. Maar het valt niet mee om genoeg tijd vrij te maken en iedereen bij elkaar te krijgen. We stellen maar uit en stellen maar uit… we moeten gewoon een keer doorduwen en die plaat afronden. Het gaat echt wel gebeuren hoor’’, zegt hij enigszins verontschuldigend. Een toertje door het land had allang gerealiseerd kunnen zijn, vertelt hij. Maar de band is kritisch, waakt voor het reünie-effect (,,Die Sex Pistols reünie: zielig!!") en wil eerst nieuw materiaal ontwikkelen om te spelen. Bassist Martin doet inmiddels niet meer mee, Reinier en Arjo wel.
"'Ze zullen het optreden ontzettend gemist hebben, denk ik.’’ Met de erfenis van Spasmodique wordt behoedzaam omgesprongen. Uit artistiek eergevoel, maar ook uit respect voor de fans. Mark: ,,Door de website ontdek je wat Spasmodique betekent en betekend heeft voor veel mensen. Dat is ongelofelijk…
e-mailtjes uit Duitsland en Oostenrijk. We beseffen dat we voorzichtig moeten zijn deze ‘mythe’.’’

- februari 2001- Reinier Rietveld:

"Hee JP misschien vind je het wel leuk om te horen dat we (Reinier en Mark mixen het, JPvM) 'al' twee nummers bijna af hebben en dat er dus wel degelijk aan gewerkt wordt,..............."

Reinier en Mark zijn bezig met 'het mixen' van de nieuwe CD. Ik (JPvM) was hier met Arjo op een zeer warme avond in juli 2001 getuige van. De nieuwe nummers en vooral ook 'the sound' zijn indrukwekkend. Het is gelukkig nog steeds wel "Spasmodique" ........ hoewel de arrangementen en opnames onomstotelijk blijk geven van een door de leden, individueel, en samen-doorgemaakte 'ontwikkeling' in nummers schrijven én opnemen. De band (lees Reinier) beschikt over eigen studio-ruimte, waardoor er geen onnodige tijdsdruk van buitenaf is m.b.t. het afmixen etc. etc. Dit in tegenstelling tot vroeger, zodat alle tijd wordt genomen om het e.e.a. dan ook écht 'goed' en straks 'af' te laten zijn.

Een leuk wistudatje: op de avond dat ik aanwezig mocht werd er door Reinier, gemotiveerd door 'motor' Mark, ook wat "Hammond-partijen" ingespeeld.